Nikon D3

Image:d3big.jpg

Nikon pristato savo pirmąjį pilno kadro(pavadinto FX formato) veidrodinį fotoaparatą D3. Tai didelis žingsnis, nes iki šiol pilno kadro fotoaparatus gamino tik Canon. Naujas aparatas neapsiribojo tik pilno kadro matricos pristatymu, nes yra daug naujų savybių, kuriomis jis skiriasi nuo anksčiau buvosio flagmano - D2X modelio.

Sensorius

Naujas 12Mpikselių pilno kadro sensorius, 36.0 x 23.9 mm dydžio. Nikon pranešime spaudai yra minima, kad sensoriaus mikrolizės yra išdėstytos visai be tarpų, sensoriuje yra integruota triukšmų mažinimo sistema, kas leidžia pasiekti aukštos kokybės nuotraukas esant labai mažam apšvietimui.

Image:sensor.jpg
Suderinamumas su trim sensoriaus formatais

FX - (pilno kadro 36x24), 5:4 (30x24), DX (24x16). Priklausomai nuo pasirinkto formato arba nuo uždėto objektyvo vaizdo ieškiklis patamsėja ir uždengia tas dalis, kurios nebus pavaizduotos fotografijoje.

 
ISO jautrumas iki 6400

Bazinis jautrumas nuo 200 iki 6400 ISO. Papildomai galima nustatyti iki 25600 ISO jautrumą.

Image:iso.jpg
Expeed procesorius

Naudoja naują Nikon Expeed procesorių, kuris apdoroja vaizdo duomenis 14 bitų tikslumu. Naudojami programos Capture NX apdorojimo ir triukšmo mažinimo algoritmai.

Image:proc.jpg
Matavimo sistema

Perdarytas anksčiau naudotas 1005 taškų RGB sensorius pagerinantis ekspozicijos, autofokuso ir automatinio ISO balanso nustatymą. Įdomus spendimas naudoti ši sensorių autofokusavimo galimybėm - tokiu būdu autofokuso sensorius sekant objektą gauna dar ir spalvų informaciją iš matavimo sensoriaus.

Image:matav.jpg
51 taško autofokusavimo sistema

MULTI-CAM3500 51 taško autofokusavimo sistema su 15 kryžiaus tipo sensorių, kurie gali naudoti iki šviesumo 5.6 diafragmos objektyvus. Autofokusavimo sistema sekant objektus naudoja spalvos informaciją iš matavimo sensorių. Taip pat įmanomas autofokuso kalibravimas pačiame fotoaparate - arba nustatymas visam aparatui arba atskiriems 20 objektyvų.

Image:aaf.jpg
9 kadrų per sekundę fotografavimo greitis

9 kadrų per sekundę fotografavimo greitis naudojant pilną kadrą (FX formatas) ir 11 kadrų per sekundę greitis naudojant DX formatą. Tai yra greičiausias pilno kadro fotoaparatas. Patikimas užrakto veikimas garantuojamas 300 000 kartų.

Image:shut.jpg
Live View režimas

Galimybė fotografuoti žiūrint tik per vaizdo ekraniuką ir tuo pat metu veikia autofokusas. Aufokusas pasirinktinai veikia dviem režimais - arba tradicininiu, tada pastoviai pakeliamas nuleidžiamas veidrodis arba kontrasto aptikimo (kaip kad komaktiniuose fotoaparatuose) - tokiu būdu veidrodis lieka visą laiką pakeltas. Gali būti, kad fotografuojant antru būdu labai tyliai veiks užraktas, nes nebelieka veidrodelio pakilimo-nusileidimo garso.

 
Dvigubas CF kortelių lizdas

Yra galimybė naudotis iškarto dvi CF korteles. Arba patikimumo naudai dubliuoti iškarto fotografijas į abi korteles arba fotografuojant RAW failais į vieną įrašinėti RAW formatą, į kitą JPG.

Image:cff.jpg
Didelis ir kokybiškas peržiūros ekranas

Didelis - 3 colių ir labai kokybiškas 920000 taškų (beveik visas megapikselis) peržiūros ekranas matomas iki 170' laipsnių kampu.

Image:d3lcd.jpg

Fotoaparato kaina apie 5000$, Lietuvoje spėjuma bus apie 20 000Lt.

Palyginus su Canon 1Ds Mark III

Lyginant du geriausius ir brangiausius Canon ir Nikon pilno kadro fotoaparatus galima pastebėti tokius dalykus.

  • Pirmiausiai, tai Nikon D3 yra 3000$ pigesnis, tai yra labai svarbu.
  • Canon laimi pagal megapikselių skaičių 21Mpix prieš 12Mpix Nikon D3, didelis pliusas Canon naudai.
  • Nikon beveik garantuotai laimės dėl trikšmų prie didelių ISO (milžiniški pikseliai, nes jų nedaug).
  • Nikon turi 9 kadrų per sek. fotografavimo greitį prieš 1Ds 5 kadrų per sekundę.
  • Nikon peržiūros ekrano kokybė daug geresnė....
  • Labai įdomu bus vėliau sužinoti apie autofokusavimo greičius ir kokybę. Iki šiol Canon'as turėjo čia didelį pranašumą, tačiau Nikon'o sensorius atrodo labai įdomiai. O be to Canon 1D Mark III turėjo problemų su fokusavimo tikslumu. Jei šioje vietoje Nikon susilygintų su Canon, išnyktų visi pagrindiniai Canon koziriai (o pagrindinis dalykas kaip kaina tai visgi yra ne Canon naudai).

Aptarti fotoaparatą forume

Papildomos fotografijos

Image:d3_1.jpg Image:d3_2.jpg

Image:d3_3.jpg Image:d3_4.jpg